Landcraft Landscape, Sports and Civil Engineering

Landcraft Projects Limited, South Wales Office: Unit 3, Mill Farm,St Mellons Road, Lisvane Cardiff CF14 0SH Telephone 029 2076 4609 South West Office: Dingley Dell, Rydon Acres,Stoke Gabriel, Totnes, Devon, TQ9 6QJ Telephone 01803 782123

British Association of Landscape Industries
Contractors Health and Safety Scheme
Construction Line
Award Winners - BALI National Landscape Awards 2008
'Committed to CSCS' platinum certificate
Accredited under the SMAS Worksafe Contractor Scheme
Fully trained and approved Addagrip installers.
Site Map

RHS Chelsea Flower Show 2007 - Silver Gilt Award – May 2007

Cardiff City Council and ourselves teamed up for the Chelsea Flower Show to create 'A Garden in Time', a garden reflecting the changes in design between the 1960s, when Doctor Who first appeared on screen, and the present day, using the TARDIS as a centrepiece. We are proud to announce that the garden has been awarded a 'Silver Gilt' medal by the RHS judging panel.

The RHS Chelsea Flower Show is a highlight of the social season, attracting international A list celebrities with a mix of horticulture and fashion that showcases the world?s most talented garden designers, and the finest examples of international horticultural excellence. Doctor Who, and Torchwood have brought Cardiff a significant international profile, and both Cardiff City Council and ourselves working with BBC Wales have enjoyed producing something the city and Wales can be really proud of.

'A Garden in Time? had a prime location in the show?s Great Pavilion. One half of the garden showed a typical 1960s urban garden, reflecting the era when Doctor Who first came to our screens. The design recreated the straight paths and borders which were prevalent in gardens of this period and featured shrubs, flowers and a vegetable area. In contrast, the 2007 garden featured modern ideas and styles which are now easy to create and feature in many modern urban gardens, with different planting styles, a water feature and a more relaxed outdoor environment.

The garden also reflected a developing awareness of sustainability; composting waste materials for recycling in the garden, using mulches within plant areas to suppress weeds and retain moisture, and selecting plants that can cope with drier conditions, reducing the need for watering.

The two gardens were separated by a narrow band or ?void?, where a TARDIS is positioned, complete with light and familiar sound. This area also contained ?shards? representing the ?fraction? of time, but allowing views between the gardens and, together with predominantly silver leaved and wispy foliage, gave an ethereal atmosphere to this central area.

Back to News